Het element Aarde

In de Chinese leer van de 5 elementen zien we 4 seizoenen, maar er zijn 5 elementen. Het Element aarde is niet gekoppeld aan een jaargetijde of windrichting, maar aan de kracht van het midden. De aarde draagt ons, is ons fundament, onze oorsprong of thuisland. Al het leven komt uit de aarde, wordt gevoed dor de aarde en keert er weer naar terug. Het is de plek waar uitgeputte energie weer naar terug keert om de vernieuwen. Meer Yin.

 

Het aarde-element is verbonden met de nazomer, een overgangsperiode. De vruchten die in de lente gepland zijn en in de zomer gegroeid, kunnen in de nazomer worden geoogst. Daarom staat aarde voor oogsten. Er is voedsel en overvloed, concentratie, evenwicht en verbondenheid. Dit karakteriseert het element Aarde, de kracht van het midden.

 

Het aarde-element is verbonden met de organen milt en maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren, hij regelt de verdeling van de lichaamssappen. De milt en maag zijn de organen van de spijsvertering. Binnen de Chinese Geneeskunde valt ook de alvleesklier onder de meridiaan van de milt. Letterlijk haalt de milt de energie uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, is het aarde-element waarschijnlijk niet in balans. 

De emotie van het element aarde is zorgen maken en piekeren. Wanneer iemand slecht is geaard heeft men de neiging om veel te piekeren en wordt  erg verstrooid. Gedachtes kunnen worden uitvergroot en kunnen dwangmatig worden. Als je goed geaard bent  zorgt dat voor een goede concentratie, inzicht en verstand, een goed beeld van jezelf en de realiteit om je heenEr is ruimte voor verbondenheid en zorg voor anderen, ruimte om voedsel, zekerheid en geborgenheid te delen. Mensen die goed geaard zijn voelen zich goed thuis in zichzelf, en kunnen  zich snel aan een nieuwe omgeving of situatie aanpassen. Ze kunnen goed voor anderen zorgen. Wanneer je vergeet voor jezelf te zorgen raakt de milt uit balans. Een manier om  beter te aarden is qigong, hatha yoga en meditatie.

 

Iemand met een sterk aarde-element kenmerkt zich doordat hij stabiel en redelijk is en praktisch is ingesteld. Hij heeft zijn leven op orde, houdt van degelijkheid en je kunt op hem rekenen. De middelbare leeftijd hoort dan ook bij het element aarde. Kinderen zijn van nature heel yang. Daardoor hebben zij veel behoefte aan zoet. Zoet geeft tegenwicht aan het yang zodat dit zich weer balanceert. Ook ontspant het kinderen die druk zijn.

Klachten die regelmatig voorkomen wanneer het aarde element uit balans is, kunnen zijn:

 Vermoeidheid, vatbaar zijn voor infecties, een slechte eetlust, zwaartegevoel in ledematen, dunnere ontlasting, koude handen, voeten en billen. Wanneer je snel last hebt van blauwe plekken is dit ook een teken van een zwakke milt energie. Opstaan met rugpijn die door beweging verminderd is ook een zwakte van de milt. Daarnaast zijn een sterke behoefte aan zoet en een slechte concentratie ook aanwijzingen dat de milt uit balans zijn.

De milt zorgt voor vochtigheid van de weefsels. De milt kan echter niet tegen teveel vocht. Een vochtige omgeving zoals in huis of op het werk kan zorgen dat de milt uit balans raakt. Daarnaast kan de milt slecht tegen kou. Wanneer men altijd voeding gebruikt die thermisch koud is verzwakt de milt.

De smaak van aarde is zoet. De zoete smaak bouwt energie op, harmoniseert en bevochtigt het lichaam. Zoetigheid ontspant het lichaam  ook. Alle kunstmatige zoete voedingsmiddelen breken juist de energie af. Hoe meer behoefte aan zoet, hoe minder energie er in het lichaam is. Het lichaam schreeuwt dan letterlijk om energie.

 

Om het aarde-element weer te versterken is het beter om een aantal dingen vermijden. Wat erg nadelig is voor de milt is onregelmatig of haastig eten. Probeer de tijd te nemen voor het bereiden van maaltijden en neem ook de tijd om er van te genieten.

Wat verder de miltenergie erg afbreekt is diëten. Het gebruik van shakes, maaltijdrepen of andere diëten is een aanslag op de milt. In feite is het energieloze voeding. Ook zijn bijvoorbeeld raw food en smoothies zeer nadelig voor de milt energie. Elke voedingswijze waarbij niet wordt gekookt vermindert de hoeveelheid energie in het lichaam.

Voeding is van groot belang bij een disbalans in het aarde-element

Onderstaande voeding zorgen voor meer klachten van het aarde-element en kunnen beter worden vermeden:

– Koude en afkoelende (yinne) voeding.

 Koude drankjes met ijsklontjes.

 Rauwe voeding.

 Zuidvruchten en citrusvruchten.

 Melk- en melkproducten.

 Varkensvlees en worst.

 Alle vormen van toegevoegd suiker.

 Vette voeding.

 Voeding die met de magnetron is klaargemaakt.

De kleur van aarde is geel. Veel gele voedingsmiddelen sterken het aarde-element. Daarnaast sterken van nature zoete voedingsmiddelen het aarde-element. Voedingsmiddelen die het aarde-element versterken:

 

Groenten: pompoen, wortel, bataat, alle koolsoorten, venkel en vele andere groenten.

Granen: gierst, rijst, amarant, maïs.

Vlees: rund en kalfsvlees.

Fruit: zoete appel, dadels, vijgen, druiven, abrikoos, perzik, rozijnen, peer.

Dranken: venkelthee, druivensap, maïshaarthee, zoethoutthee (niet bij hoge bloeddruk!), appelsap.

 

Als je lange tijd teveel koude voedingsmiddelen gebruikt raakt de milt uitgeput. Gember kan hierbij erg versterkend werken. Gember is zeer verwarmend en kan beter met mate te worden gebruikt

Eén kopje verse gemberthee (paar schijfjes) voor het ontbijt kan al voldoende zijn.

De optimaaltijd van de maag is tussen 7 en 9 uur en de optimaaltijd van de milt tussen 9-11 uur. De maag zet bij wijze van spreken een grote wok op het vuur en maakt zich klaar voor een goede maaltijd. Wanneer er dan een schaaltje yoghurt met muesli in de wok belandt kun je je voorstellen dat dit niet de juiste voeding is als ontbijt.

Chinees gezegde: “Ontbijt als een keizer, lunch als een edelman en dineer als een bedelaar”.

Je veel zorgen maken en veel piekeren is een belasting voor de energie van het aarde element. Goede ontspanningsoefeningen kunnen een bijdrage leveren in tijden van stress.  

Yoga houdingen die versterkend werken voor het element Aarde zijn: 

– Berghouding  
– Bananasana  
– (Ondersteunde) Brug  
– Zadelhouding  
– Kameel  
– Draak

Leef in het 'HIER en NU', gisteren kan je niet veranderen en morgen is onbekend.