Ben jij een beetje flexibel?

Iedereen kent stress en tegenslag. Je veerkracht bepaalt hoe je er mee om gaat.

Hoe groot je veerkracht precies is, verschilt van persoon tot persoon, maar is wel te beïnvloeden. Waar je minder invloed op hebt, is wat er op je weg komt. Tegenslagen zoals ziekte, zorgen of veel stress op het werk worden sneller te veel als je veerkracht laag is.

Een gezond lichaam en een gezonde geest vergroten de veerkracht, dus het is zaak dat goed te onderhouden.

Helaas schiet dat er vaak bij in, als we het leven leven gebeurt er al zoveel…

Zeker nu we ons in een periode van transitie bevinden. Van de rustige wintermaanden naar de naar buiten gerichte lente. Veel mensen zijn op zoek naar een nieuwe balans. De omschakeling van het yinne van de winter naar het yang van de lente kost veel energie. Dat terwijl veel mensen door een tekort aan beweging en daglicht juist over wat minder energie beschikken dan normaal (voorjaarsmoeheid).

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde schakelen we van het Water-element van de winter over naar het element Hout van de lente. Water voedt het Hout.

Bij het element Hout hoort de energie van je Lever. De Lever is onze Detox-fabriek en laat de levensenergie soepel stromen. Wanneer deze Lever-energie niet goed functioneert, voel je je stug en down.

Een valkuil van Hout energie is om enthousiast te beginnen aan dingen omdat je er ongelooflijk veel zin in hebt, maar dat het idee nog niet geworteld is, waardoor het niet helemaal tot bloei kan komen.

Een van de symbolen die bij het Hout-element hoort is Bamboe. Een gewas dat heel graag wil groeien, dat ook heel goed geworteld is 

Iedereen die bamboe in zijn tuin heeft weet dat. Bamboe neemt alles over en is heel sterk geworteld. Bamboe is ook heel flexibel. Een combinatie van aarding met flexibiliteit, dat je kan mee bewegen met de wind.

Dat kan je ook weer in jezelf zien. Dat niet alles in het hoofd belandt, maar dat je ook stevig bent op de plek waar je bent. En flexibel bent om de plannen die je hebt, of in de groei die je door wil maken, om daar in mee te bewegen. 

“We willen allemaal graag controle behouden, maar de winds of change die zullen vaak onze koers bepalen. Dan helpt het om mee te kunnen bewegen.”

Neem de tijd voor veranderingen. De lente duurt drie maanden, niet alles hoeft in één keer. En kom in beweging om je lichaam en geest soepel te houden.

Beweging stimuleert je doorbloeding. Het zorgt er voor dat voedingsstoffen en zuurstof naar je cellen gaan. Hierdoor neemt jouw energie toe. Bloed zorgt er ook voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Met voldoende beweging help je precies het orgaan wat extra ondersteuning kan gebruiken in de lente, de Lever.

 

🌟 Be happy, do Pilates 🌟