Voorjaarsschoonmaak met Pilates

 Als we denken aan een voorjaarsschoonmaak voor het lichaam, denken we vaak aan een ontgiftingsdieet, maar wist je dat je het lichaam met Pilates-oefeningen kunt opfrissen en schoonmaken? 

Toen Joseph Pilates zijn boek Return to Life Through Contrology publiceerde, was het duidelijk dat hij erg geïnteresseerd was in het bevorderen van interne reiniging en verjonging door zijn holistische benadering van een gezond en fit lichaam. Er is zelfs een deel van het boek met de titel ‘Lichaamsreiniging met bloedcirculatie’ waar hij de term ‘inwendige douche’ gebruikt.

 Om deze interne douche te bereiken, worden Pilates-oefeningen ritmisch uitgevoerd, met diepe, volledige ademhalingen en een gecoördineerde inspanning van lichaam en geest. Joseph Pilates beschrijft het als het effect van de oefeningen die “via de bloedbaan de opeenhoping van vermoeidheidsproducten hebben afgevoerd die door spier- en mentale activiteiten worden gecreëerd”. Hij werkt het op een hele poëtische manier uit:

“Zoals de lente vers wordt geboren uit de zware regenval en enorme massa’s smeltende sneeuw op bergen in het achterland ervoor zorgen dat rivieren opzwellen en turbulent voortstuwen naar de zee, zo zal ook uw bloed met hernieuwde kracht stromen als resultaat van het getrouw uitvoeren van de Contrology-oefeningen.”

“As the spring freshets born of the heavy rains and vast masses of melting snows on mountains in the hinterlands cause rivers to swell and rush turbulently onward to the sea, so too will your blood flow with renewed vigor as the result of you faithfully performing the Contrology exercises.”  Joseph Pilates

Joseph Pilates moedigt ons aan om door beweging en dynamisch pompen van de adem het bloed in beweging te brengen waardoor de interne douche in gang gezet wordt. Hij schreef over het persen van elk atoom lucht uit de longen, zodat er zo min mogelijk restvolume oude lucht in achterblijft en het opnieuw wordt ververst met frisse, zuurstofrijke lucht. Op die manier krijgen de interne organen de volledige zuurstoftoevoer die ze nodig hebben om optimaal te functioneren en te herstellen, terwijl overtollige afvalproducten en gifstoffen uit het lichaam worden verwijderd.

Er zijn ook andere lichaamssystemen bij dit reinigende effect betrokken. Het lymfestelsel, dat deel uitmaakt van ons immuunsysteem, wordt geactiveerd door de werking van onze spieren en is ook afhankelijk van het bloed om gifstoffen af te voeren. Dus elke Pilates-training stimuleert en vormt een aanvulling op dit afvoer- en zuiveringssysteem.

Ook de organen worden gemasseerd en gestimuleerd door volledige ademhaling en oefeningen als Rolling like a Ball en The Seal.

Interessant is dat er in de kinesiologie een focus is op spinale reflexen en neuorolymfatische massagepunten om het lichaam opnieuw in evenwicht te brengen. Spirale reflexen zijn snelle reflexen die vanuit het ruggenmerg komen, zonder dat ze eerst naar de hersenen gaanDit zijn precies de gebieden waarop onze rollende oefeningen zich richten, die in combinatie met het ademwerk een reinigend en balancerend effect hebben op het lichaam.

Dus de volgende keer dat je je rollende oefeningen doet, denk dan aan de interne douche en de voordelen die het zal opleveren.

Showering the body from inside out.

Rolling like a ball