De voordelen van Pilates gaan veel verder dan het opbouwen van de Core-spieren en het verbeteren van flexibiliteit: Pilates kan je conditie verbeteren, je geest kalmeren en zelfs helpen gewicht te verliezen.

 

Pilates is geschikt voor mensen van alle fitnessniveaus, maten en vormen. En als het goed wordt uitgevoerd, is Pilates uitdagend, maar niet heel ingewikkeld. 

 

Pilates is een reis. Het gaat over progressie; er is altijd wel weer een volgende stap mogelijk. Het is geschikt voor beginners en er zijn ook steeds nieuwe uitdagingen voor meer gevorderde Pilates-beoefenaars. 

 

10 redenen om Pilates te doen:

 

1. Pilates versterkt je kern

 

Core-versterkende oefeningen zijn een centraal onderdeel van elke Pilates-les. Pilates is een full-body workout, maar het is vooral gericht op de spieren van de romp en de heupen, ook wel het Powerhouse genoemd.

Pilates versterkt je buikspieren, inclusief de schuine, veel effectiever dan bijvoorbeeld traditionele crunches. Bij veel zittende oefeningen moet je je buikspieren aangespannen houden om dwervelkolom stabiel te houden en de oefening correct uit te voeren.

 

 

2. Pilates versterkt de botten

 

Krachttraining heeft een positief effect op de dichtheid van je botten.

Botten reageren, net als spieren, op weerstands- en gewichtsdragende oefeningenWeerstandsoefening houdt in dat spieren aan een bot trekken om spanning te creëren, wat het bot versterkt. In Pilates-lessen gebruik je vaak je eigen gewicht in verschillende posities en komt weerstand bijvoorbeeld van reformer-veren en Pilates-ringen.

 

 

 

3. Pilates vergroot je flexibiliteit

 

Pilates oefeningen zijn vaak bewegingen in verschillende richtingen. Van binnen naar buiten en van achter naar voren, draaien en buigen. In Pilatessessies verplaatsen we de wervelkolom van flexie naar extensie, interne rotatie naar externe rotatie en buigen zijwaarts. Daardoor wordt het bewegingsbereik van het hele lichaam vergroot.

 

 

4. Pilates kan blessures helpen voorkomen

 

Pilates verbetert de flexibiliteit, vergroot kracht en verbetert de balans. Het geeft je een betere controle over bewegingen, wat de kans op blessures vermindert. Pilates vergroot het lichaamsbewustzijn en er worden efficiënte bewegingspatronen aangeleerd. Daardoor wordt de belasting op spieren, gewrichten en pezen verminderd.

 

 

5. Pilates verbetert de houding

 

Pilates helpt de effecten van slechte gewoonten (als de hele dag achter een computer werken of voorovergebogen op een telefoon kijken) om te keren door een betere spiersymmetrie en balans te creëren.

 

 

6. Pilates verlicht rugpijn

 

Pilates versterkt de kernspieren die de rug ondersteunen, waardoor de wervelkolom op de juiste manier uitgelijnd wordt. Strakgespannen rugspieren worden juist op zachte wijze opgerekt. Pilates-oefeningen die helpen bij het versterken van de wervelkolom o.a. de Roll-up, Swimming en (de voorbereidende oefeningen voor) de Swan-dive.

 

 

7. Pilates bouwt cardiovasculair uithoudingsvermogen op

 

Pilates traint het uithoudingsvermogen. Dit is wel afhankelijk van de intensiteit van de sessie. In vormen van Pilates met een hogere intensiteit doe je geavanceerde oefeningen, zoals de Jack knife, en ga je snel van oefening naar oefening, waardoor de hartslag omhoog gaat. Ook bij Swan Dive, The 100, Single straight leg stretch en Swimming gaat de hartslag omhoog. Als je deze oefeningen langer uitvoert, verbetert je conditie.

 

 

8. Pilates verbrandt calorieën

 

Pilates verbrandt niet zoveel calorieën als bijvoorbeeld hardlopen in dezelfde tijdspanne, maar het is zeker een training die extra calorieën verbrandt. Natuurlijk hangt je calorieverbranding af van je gewicht, fitnessniveau en intensiteit van de workout.

 

 

9. Pilates vermindert stress

 

Een Pilates-training bevat zowel oefeningen met hoge intensiteit als hele rustige oefeningen die heel bewust gericht zijn op het loslaten van spanning. Het ‘Pilates-ademhalingsprincipe’ is belangrijk. Het concentreren op het verbinden van je ademhaling met de beweging, heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstelsel. Daardoor vermindert stress. Dit werkt ook door buiten de trainingen.

 

 

10. Pilates kan je helpen beter te slapen

 

De bovenbeschreven stress-verlichtende voordelen kunnen zich ook vertalen in een betere slaap. Pilates helpt je te concentreren op het hier en nu, in plaats van te piekeren over dingen die gebeurd zijn of gaan komen. Het kan werken als een vorm van meditatie zonder stil te hoeven zitten en stil te zijn.

 

Een Pilates-les helpt ons zowel fysiek als mentaal opnieuw te centreren.