Foto van Aaron Blanco Tejedor

Een van de grootste beproevingen van deze moderne wereld, is het omgaan met de eindeloze stroom van prikkels. Overal zijn afleidingen. Al die prikkels en gedachten creëren onrust en stress. In je hoofd én in je lichaam. Voor veel mensen is lastig om ontspanning te vinden.

Ons autonome zenuwstelsel reageert hierop. Stress activeert hierbij  ons sympatische zenuwstelsel. 

 

Het autonome zenuwstelsel is het deel van het zenuwstelsel dat de vitale lichaamsfuncties verzorgt, zonder dat je die aan hoeft te sturen. Het regelt onder andere onze hartslag, ademhaling, bloeddruk en temperatuur. 

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit twee delen: het parasympathische zenuwstelsel en het (ortho-)sympathische zenuwstelsel.

Het sympathische zenuwstelsel activeert de lichaamsfuncties, zodat je in no time in opperste staat van paraatheid bent. Als er bijvoorbeeld gevaar dreigt, zodat je kunt vluchten of vechten, of als je moet presteren. Je kunt het zien als ons gaspedaal. 

 

Het parasympathische zenuwstelsel werkt als ons rempedaal. Het zorgt onder andere voor vertering en herstel. 

Een goede balans hiertussen is super belangrijk!

In de drukke wereld van vandaag wordt ons sympathische zenuwstelsel bijna continue geprikkeld. 

 

Verplichtingen en werkdruk kunnen enorm belastend zijn. Zo wordt er bijvoorbeeld vaak van ons verwacht dat we op elk appje of telefoontje reageren.

Ademhaling

Ademhaling is een van de onderdelen die het autonome zenuwstelsel aanstuurt. Het bijzondere van ademhaling is, dat dit het enige onderdeel is van het autonome zenuwstelsel, dat we wél kunnen beïnvloeden en controleren!

Door je ademhaling te controleren kun je het parasympathisch zenuwstelsel activeren. Hiermee kun je rust in je lichaam brengen.

 

Door stress ga je vaak hoog en snel ademen. Het sympatische deel van het zenuwstelsel zorgt ervoor dat je klaar bent om te presteren. Ook als dat helemaal niet nodig is.

 

Ademhalingsoefeningen waarbij je rustig door de neus naar de buik ademt, met daarna een lange uitademing, stimuleert het parasympathisch zenuwstelsel. Het geeft je meteen meer rust.

Door op je ademhaling te letten en ademhalingsoefeningen te doen geef je een signaaltje aan je hersenen dat het tijd is om te ontspannen. Het parasympathisch zenuwstelsel wordt hierdoor geactiveerd. Dit gaat door tot op celniveau. Vaker tot rust komen helpt je om sneller en beter te herstellen.