Het is algemeen bekend dat lichaamsbeweging essentieel is voor gezond ouder worden. Er zijn veel voordelen aan het bereiken van de leeftijd van 50, je voelt je waarschijnlijk veel vrijer, moediger, stabieler in het leven. Maar het is helaas een onmiskenbare feit dat er veranderingen in het lichaam gaande zijn. Gewrichten en de wervelkolom ervaren degeneratie, balans en flexibiliteit veranderen en de algehele kracht en uithoudingsvermogen nemen mogelijk af. Of je krijgt te maken hebt met aandoeningen zoals artritis of osteoporose. Bij vrouwen verandert door de menopauze vaak hun look en daardoor ook hun zelfbeeld.

Pilates is een uitstekende methode die helpt bij actief ouder worden. Pilates kan helpen je op elke leeftijd goed te voelen en er goed uit te zien.

Pilates-docenten begrijpen deze behoeften en stimuleren zelfvertrouwen: Pilates-docenten zijn heel goed opgeleid en hebben een uitgebreide kennis van de anatomie en van het verouderingsproces in het lichaam. Ze begrijpen de impact van veroudering op het lichaam en kunnen je geruststellen.

De Pilates methode moedigt je aan om te beginnen waar je bent, ongeacht je conditie. Ademhalingstechnieken en lichaamsbewustzijn zijn belangrijk, waardoor je je beperkingen begrijpt en een strategie kunt ontwikkelen om verder te gaan.

Of je nu te maken hebt met blessures of degeneratie van tussenwervels, Pilates biedt altijd mogelijkheden om te trainen, je gewrichten te belasten, flexibel te blijven en krachtig te voelen, ongeacht de situatie.

 

Pilates-docenten zijn in staat om je mindset te veranderen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken.

  • Pilates bevordert geleidelijke vooruitgang: Als je al lang niet hebt gesport of helemaal nieuw bent met lichaamsbeweging, hoef je je geen zorgen te maken. Pilates biedt oefeningen voor beginners en zorgt voor een geleidelijke introductie in nieuwe bewegingen. Je begint met basisvaardigheden en bouwt stap voor stap op naar meer geavanceerde oefeningen. Het systeem biedt veel ondersteuning, waardoor je je vaardigheden kunt ontwikkelen op een niveau dat bij je past.
  • Personalisatie staat centraal in Pilates: Voor degenen die zich privésessies kunnen veroorloven, is dit de beste keuze. Privé Pilates-training stelt je in staat om je mogelijkheden te verkennen in een één-op-één-setting, vooral als je een handicap, ziekte of pijn hebt. Er zijn diverse mogelijkheden binnen het Pilates-systeem, zoals verschillende apparatuur, belasting, bewegingsbereik en het richten op specifieke gebieden. Met de hulp van een gekwalificeerde instructeur wordt er een persoonlijk programma ontworpen om je sterker, flexibeler en evenwichtiger te maken, zonder dat eventuele symptomen verergeren.
  • Pilates helpt je vertrouwd te raken met je “nieuwe” lichaam: Als je te maken hebt met nieuwe problemen die verband houden met ouderdom, kan het aanvankelijk heel spannend zijn om te gaan sporten. Pilates leert jou jezelf kennen en vertrouwd raken met je lichaam, inclusief sterke en zwakke punten. Terwijl in andere trainingsvormen de moed je misschien snel in je schoenen zakt waardoor je wil stoppen, wordt bij Pilates van je gevraagd om naar binnen te gaan en te onderzoeken hoe jij je aan kunt passen binnen de veranderende omstandigheden. Pilates laat je persoonlijke ontdekkingen doen en biedt een training van lichaam en geest.
  • Er zijn Pilates-lessen speciaal ontworpen voor ouderen. Deze lessen richten zich meer op extensie-oefeningen die veilig zijn voor mensen met osteoporose. In deze lessen bijvoorbeeld veel staande oefeningen. Het verbeteren van evenwicht en zelfvertrouwen zijn belangrijke doelen van deze lessen.

Pilates helpt als een effectieve en veilige methode om actief ouder te worden. Het is een aanpasbaar systeem dat individuele behoeften en mogelijkheden respecteert. Pilates-docenten zijn goed opgeleid en begrijpen het verouderingsproces, waardoor ze je zelfvertrouwen kunnen geven. Of je nu op zoek bent naar geleidelijke vooruitgang, individuele coaching, vertrouwdheid met je lichaam of specifieke lessen voor actief ouder worden, Pilates biedt een holistische benadering om je op elke leeftijd goed te voelen en er goed uit te zien.

Overleg altijd met een gekwalificeerde Pilates-docent om te werken aan je specifieke behoeften en gezondheidsproblemen.

 

Lolita San Miguel 

Deze inmiddels 88 jarige dame is een ‘Pilates elder.’ 

Dit zijn studenten van Joseph Pilates zelf. Ze is kerngezond en doet nog elke dag Pilates.