Installatie Breath of Light, Preciosa

In deze installatie kan je het licht aanblazen, als hoe je een kaars uit blaast.

“Breathing is the first act of life, and the last.” 
Eén van de meest gebruikte uitspraken van Joseph Pilates.


Alhoewel we allemaal afhankelijk zijn van onze ademhaling, is het niet vanzelfsprekend dat we dat op de juiste manier doen. Veel mensen halen heel hoog en oppervlakkig adem en gebruiken alleen de toppen van hun longen in plaats van de hele long capaciteit.

Dit wordt vaak veroorzaakt door stress. Door hoog te ademen belasten we de nekspieren in plaats van het diafragma en de buikspieren en nemen we te weinig zuurstof op. Afvalstoffen van het lichaam worden niet optimaal afgevoerd. 


Gelukkig kunnen we door ademhalingsoefeningen te doen stress ook weer uit ons lichaam krijgen. Er zijn veel verschillende ademhalingstechnieken.

In Yoga wordt bijvoorbeeld vaak buikademhaling gebruikt. In Pilates maken we gebruik van zijwaartse ademhaling, meer naar de zij- en achterkant van ons lichaam. We ademen in naar de achter- zijkant en met de buikspieren en het diafragma wordt de lucht uit de longen geperst. De nadruk ligt meer op de uitademing dan inademing. Als alle gebruikte lucht uit de longen geperst is, ontstaat immers vanzelf de behoefte om de longen weer met zuurstofrijke lucht te vullen. 


Als we inademen brengen we lucht met zuurstof in het lichaam en activeren we het deel van ons zenuwstelsel wat aanzet tot actie, ons gaspedaal. Als we uitademen blazen we koolzuurgas met afvalstoffen uit en activeren we het deel van het zenuwstelsel dat zorgt voor herstel en rust, onze rem. Dus als we langer uitademen dan in, komt ons lichaam tot rust. 


Bij een snelle hoge ademhaling, geven we signalen af aan ons lichaam: het hart gaat sneller kloppen om het lichaam van voldoende zuurstof te voorzien, de bloeddruk en bloedsuikerspiegel gaan omhoog. Het lichaam wordt klaargemaakt om snel te reageren want er is gevaar, stress. Als hierdoor langdurig te weinig zuurstof in het brein komt kan dit negatieve gedachten oproepen, je mentaal zwakker en prikkelbaar maken en zelfs depressiviteit veroorzaken. 


Door de ademhaling bewust te verlengen kunnen we dit proces beïnvloeden. Door dieper en langzamer te ademen:


✔️ Heb je meer energie: als het lichaam kalm is herstelt het beter en heeft weer sneller energie voor nieuwe acties.

✔️ Heb je een betere gemoedstoestand: als je lichaam kalm is kan je brein ook ontspannen en ontstaat er ruimte voor creativiteit en geluk.

✔️ Slaap je beter: als je kalm bent, geen gepieker!

✔️ Ben je minder prikkelbaar: als je in staat van paraatheid bent is er weinig ruimte voor empathie voor anderen, in rust wel.

✔️ Val je kilo’s af: een juiste ademhaling zorgt voor een efficiënte spijsvertering en vermindert maag- en darmklachten.

✔️ Heb je meer focus: aandacht voor de dingen die je wil doen in plaats van alert zijn. 


Je ademhaling is een fantastisch krachtig middel om jezelf te helpen ontspannen. En je hebt het altijd en overal bij je!


Om je ademhalingsfrequentie te verlengen:


– Zoek een rustig plekje op
– Adem rustig in door je neus, probeer de hele longen te gebruiken, houd dan de adem één of twee tellen vast.
– Adem uit door de mond en probeer deze uitademing twee keer zo lang te maken als de inademing. Houd twee tellen pauze voordat je weer inademt. Tellen helpt hierbij. 


Als je dit drie keer per dag een paar minuten doet, zal je merken dat het steeds gemakkelijker gaat en je ademhalingsfrequentie omlaag. En je voelt je een stuk beter 😃


Fijne dag verder!