Welke methode werkt  het beste (voor jou)?

Pilates is een geweldige methode om flexibiliteit, mobiliteit en balans te verbeteren. Er zijn oefeningen voor de mat en voor verschillende apparaten die Joseph Pilates ontwikkeld heeft. De Reformer is daar de bekendste van.

Welke methode is het beste,
mat of Reformer?

Ze werken beide aan het opbouwen van een stabiele kern en het versterken van je spieren. Beide methoden trainen je om de bewegingen te initiëren vanuit het centrum van je lichaam. De voordelen ervan merk je in allerlei dagelijkse activiteiten.

Op de Reformer kan je dezelfde oefeningen reeks uitvoeren als op de mat, maar de trainingen zijn toch heel anders. Bij mat-lessen gebruiken we het eigen lichaamsgewicht voor oefeningen, terwijl de Reformer weerstand toevoegt aan de oefeningen door het gebruik van de veren die deel uitmaken van de machine.

Pilates op de mat

De mat oefeningen zijn de basis voor de hele Pilates-methode. In een traditionele Pilates mat-les train je over het algemeen je benen, buik, onder- en bovenrugspieren. Op de mat gebruik je je eigen lichaamsgewicht voor weerstand tegen de zwaartekracht. Daardoor kan de training heel uitdagend zijn.

Het gaat over controle over je lichaam, zonder enige hulp of ondersteuning van een apparaat. Mat-werk is een goede optie voor beginners, de nadruk ligt op het leren beheersen van je spieren tijdens oefeningen.

Geavanceerde mat-sessies zijn de pittigste lessen in de Pilates methode, omdat je de hele tijd alleen je eigen lichaam gebruikt. Er is geen ondersteuning of hulp. Pilates op een mat in plaats van een Reformer lijkt misschien niet zo opwindend of uitdagend, maar er zijn vaak al behoorlijke resultaten, zoals: verbeterde kracht, houding, behendigheid en flexibiliteit, na slechts een paar mat-sessies.

Pilates op de Reformer

De Pilates Reformer is ontworpen door Joseph Pilates toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in een interneringskamp verbleef in Engeland. Hij hielp soldaten die door hun verwondingen aan bed gebonden waren, met rehabiliteren.

Hij bevestigde veren en katrollen aan hun bed om toch te kunnen trainen en sterker te worden.

De moderne Reformer is een smal bed met een verschuifbaar onderstel, riemen en katrollen. Door meer of minder veren te gebruiken kan je de weerstand van het apparaat veranderen. Veel mensen vinden het best spannend wanneer ze het voor het eerst op een Reformer gaan trainen. Maar ontdekken snel dat het een super veelzijdig en effectief apparaat is.

De Reformer kan je ondersteunen om in de juiste houding te komen. Door gebruik te maken van de veren kan je weerstand toe voegen aan de oefeningen. Extra veren kunnen worden toegevoegd om kracht op te bouwen in de grotere spiergroepen, minder sterke veren kunnen worden gebruikt om de stabiliserende spieren uit te dagen. Dit betekent dat de intensiteit behoorlijk kan variëren van persoon tot persoon, waardoor het een ongelooflijk veelzijdig apparaat is.

De mogelijkheid tot uitdaging, gecombineerd met de ondersteuning die wordt geboden door de weerstand die de machine biedt, stelt heel veel verschillende mensen in staat om veilig oefeningen te doen, ook als ze een beperkt bewegingsbereik of verwondingen hebben.

 

Door de weerstand die wordt gecreëerd door het katrol- en veersysteem van de Reformer, is het beschikbare repertoire veel groter in vergelijking met die voor de Mat, wat zorgt voor meer variatie. Je kunt hele eenvoudige tot zeer geavanceerde bewegingen uitvoeren in vrijwel elke positie op de Reformer.

De Reformer kan ook een meer uitdagende kracht- en conditietraining bieden dan mat-lessen, wat eerder tot zichtbare resultaten leidt. Het geeft je de mogelijkheid om oefeningen uit te voeren in veel verschillende lichaamshoudingen, op je rug, zij, buik, zittend en ook op je voeten of knieën. Je kunt dus meer oefeningen doen op een Reformer dan op een mat.

Pilates op de Reformer is ook heel geschikt voor revalidatie doeleinden. Cliënten kunnen bijvoorbeeld liggend oefeningen doen zodat de benen niet belast worden. Als er een knieblessure is, kunnen de beenspieren wel getraind worden met een weerstand die lager is dan het eigen lichaamsgewicht. Daardoor wordt het been niet te zwaar belast, terwijl het herstel wel versnelt wordt door gecontroleerde bewegingen.

Iemand met Scoliose bijvoorbeeld kan veel moeite hebben met sommige oefeningen op de mat, terwijl ze met bewegingen op de Reformer hun bewegingsbereik veilig en effectief kunnen vergroten

Pilates op de Reformer is voor iedereen toegankelijk. De training kan voor iedereen op maat gemaakt worden. Voor een speciefiek deel van het lichaam, of voor trainingen die het hele lichaam sterker, stabieler en flexibeler maken.

 

Beide vormen van Pilates bieden de zelfde voordelen. Beide vormen leren je gebruik te maken van de core spieren, het Powerhouse. De voordelen hiervan merk je bij vanallerlei dagelijkse bezigheden en andere sporten.

De mattrainingen omvatten alle spiergroepen, maar er zijn niet zoveel variaties als op de Reformer.

Ook voor mensen met blessures of chronische onevenwichtigheden is de Reformer een ideale machine.

Een grote misvatting is dat Reformer Pilates moeilijker is dan Mat Pilates. Een gevorderde les op de mat is in feite het tegenovergestelde.

In beide vormen van Pilates is het belangrijk dat er regelmatig  wordt geoefend en dat de principes van Pilates (ademhaling, centrering, concentratie, controle, precisie en flow) gedurende een les worden gebruikt om de resultaten te optimaliseren.

‘Na 10 sessies voel je het verschil
na 20 sessies zie je het verschil en
na 30 sessies heb je een heel nieuw lichaam!’

De belofte van Joseph Pilates