Pilates is een methode die wereldwijd populair is, en het is geen geheim dat het merendeel van de beoefenaars vrouwen zijn. Terwijl de grondlegger van Pilates een man was: Joseph Pilates.

 

Joseph Pilates, geboren in Duitsland in 1883, is de grondlegger van de methode die we nu ook Pilates noemen. Hij ontwikkelde deze oefenmethode in de jaren 1920, oorspronkelijk als een manier om revalidatie van gewonde soldaten te ondersteunen. Pilates had een diverse achtergrond, waaronder boksen, yoga en gymnastiek, en gebruikte deze kennis om zijn eigen methode te creëren.

 


Hoewel Joseph Pilates de grondlegger was van Pilates, is de populariteit van deze methode mede te danken aan de bijdragen van vele vrouwen.

Zijn vrouw Clara werkte met Joseph samen in de studio die ze openden in New York in de jaren 1920. Toen waren er al vrouwen die Pilates beoefenden en die bijdroegen aan de ontwikkeling van de methode. De eerste Pilates-studio, naast die van Joseph zelf, werd in de late jaren 50 geopend door een vrouw: Carola Trier.

Joseph & Clara in hun studio

 

In de jaren 1960 en 1970 werd Pilates opnieuw populair, vooral onder dansers. Dit was grotendeels te danken aan de bijdragen van vrouwen als Eve Gentry, Mary Bowen, Kathy Grant en Romana Kryzanowska, die allemaal werkten met Joseph Pilates en zijn methode verder ontwikkelden en verspreidden. Ook Lolita San Miguel was een danseres die de Pilates-methode gebruikte om in eerste instantie haar blessures te behandelen. Zij verspreidde Pilates verder onder dansers door o.a. in Puerto Rico een ballet-academie én een Pilates-studio naast elkaar te openen. 

 


Vandaag de dag zijn er talloze vrouwelijke Pilates-instructeurs en beoefenaars over de hele wereld. En niet alleen dansers.

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen zo geïnteresseerd zijn geraakt in Pilates.

Ten eerste biedt Pilates een effectieve manier om kracht en flexibiliteit op te bouwen zonder dat het lichaam te veel wordt belast. Dit is vooral aantrekkelijk voor vrouwen die op zoek zijn naar een manier om fit te blijven zonder hun lichaam te zwaar te belasten.

 Ten tweede is Pilates een methode die gericht is op het verbeteren van de houding en het verminderen van rugklachten. Veel vrouwen ervaren rugklachten als gevolg van een slechte houding of vanwege bijvoorbeeld de fysieke belasting die gepaard gaat met het opvoeden van kinderen. Pilates kan helpen om deze problemen te verminderen en het lichaam sterker en meer in balans te maken.

Ten slotte is Pilates ook populair onder vrouwen vanwege de sociale aspecten van de oefeningen. Veel vrouwen vinden het leuk om samen met andere vrouwen te trainen en elkaar te motiveren om hun doelen te bereiken. Dit kan bijdragen aan een gevoel van gemeenschap en saamhorigheid.

Maar het is een grote misvatting dat Pilates alleen voor vrouwen is. Heel veel mannen doen aan Pilates, sommigen ook om hun prestaties in andere, meer explosieve sporten te verbeteren.

Kortom, terwijl Joseph Pilates de grondlegger was van Pilates, hebben veel vrouwen een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en popularisering van deze methode. Van de vroege beoefenaars in de jaren 1920 en 1930 tot de vrouwelijke instructeurs en beoefenaars van nu. Vele vrouwen hebben bijgedragen aan de voortdurende evolutie van Pilates en hebben geholpen om het toegankelijk te maken voor allerlei mensen over de hele wereld.