Het element Vuur

In de Traditionele Chinese Geneeskunde symboliseert het Element Vuur het hoogtepunt van de Vijf Elementen cyclus. De groei die is ingezet in het Element Hout, voltooit zich in de deze fase.


Vuur is een transformerend element: het zet iets om in wat anders, waarna er geen weg meer terug is. Vuur is, net als lucht, een ongrijpbaar element.

Het kenmerkt zich door licht, warmte, en activiteit en is maximaal yang.


Vuur staat voor de periode van jeugd, ontwikkeling en inspiratie, intuïtie, nieuwsgierigheid, interesse en leren.

Het wordt in verband gebracht met onze innerlijke verlangens, onze wil en hartstocht. Eigenschappen die bij vuur passen zijn passie, ambitie, succes, inspiratie en kracht. Het seizoen van dit element is de zomer.


Vuur bevat veel tegenstellingen. Zo kan het helend werken, gezelligheid brengen en kou verdrijven.

Vuur zorgt voor transformatie, verandering, maar kan zonder controle door het Water ontaarden in een vernietigende kracht. Bij vuur is de dosering van belang: een beetje vinden we prettig, veel kan angstaanjagend en overweldigend zijn. Maar de vernietigende kracht van vuur brengt niet alleen dood en verderf, het zorgt ook voor vernieuwde vruchtbaarheid.


In de levenscyclus staat het Vuur-element voor de jong volwassene tussen 15 en 30 jaar. Jonge mensen zijn in de zomer van hun leven en genieten hier van. Na de snelle lichamelijk groei van het Hout, doorlopen ze nu een fase voor experimenteren, verkennen, ontdekken, het leven als een groot feest. De emotie die bij het Vuur element hoort is vreugde en lachen. De kleur rood hoort bij Vuur en is verbonden aan het Hart en de liefde. Vuur wakkert hartstocht en passie aan en is verbonden met seksualiteit. ‘Branden van verlangen’ en ‘in vuur en vlam staan’ zijn gevoelens van het element Vuur.

Organen van Vuur

 

Het element Vuur is verbonden met de organen Hart en de Dunne Darm


Het Hart wordt ook wel de keizer van alle organen genoemd. In de Chinese Geneeskunde wordt het Hart gezien als de zetel van de ziel. Openheid, een goede communicatie, echte belangstelling zijn een uiting van sterke hart energie.

Als je vanuit je hart durft te leven en het Hart in balans is, kun je dit goed aan iemand zijn gezicht zien. Er zit een soort glans in de huid en de ogen stralen. Als iemand een doffe, afwezige blik heeft, dan weet je dat er onrust in het keizerrijk heerst. Onrust duidt op emotionele instabiliteit.

 

De Dunne Darm scheidt in het spijsverteringsproces het zuivere van het onzuivere. Het onzuivere geeft hij mee aan de Dikke Darm, om te kijken of die er nog wat mee kan. Het zuivere wordt als voedingsstof aan het lichaam af gegeven. Je zou kunnen zeggen dat de Dunne Darm onderscheidingsvermogen heeft. Dit geldt niet alleen voor fysiek voedsel, maar ook op producten van de geest. De Dunne darm regelt de vertering van gedachten, ideeën, emoties. Als de functie van de Dunne Darm verstoord is, voedt hij het Hart met onzuiverheden. Hierdoor kan het Hart tot verkeerde keuzes komen; zich verliezen in relaties of emoties die schadelijk kunnen zijn.

Alle emoties worden door het Hart gevoeld. Om het Hart zo veel mogelijk van deze zware taak te ontlasten, heeft het element Vuur naast de twee gekoppelde organen Hart en Dunne Darm nog twee extra hulptroepen: Het Pericard en de Drievoudige verwarmer.

 

Het Pericard wordt ook wel Hartbeschermer genoemd. Het Pericard vangt de eerste emotionele klappen op en bepaalt of deze wel doorgelaten mogen worden aan het Hart. De Pericard meridiaan ligt dan ook ook vrij dicht in de buurt van die van het Hart. Xin Bao, de Chinese naam van dit orgaan, betekent envelop rond het Hart. Als iemand emotioneel zeer sterk geraakt is, is het beter via het Pericard toegang te vragen tot het Hart. Je neemt dan de route via de kamerbewaarder. Een keizer houdt er nu eenmaal niet van dat iedereen zo maar binnen komt.

 

De Drievoudige verwarmer heeft geen fysieke locatie in het lichaam. Het zorgt voor ondersteuning bij het transport van water, voedsel, andere vloeistoffen en warmte. Op emotioneel vlak zorgt de Drievoudige verwarmer voor integratie; stelt ons in staat om emoties met ons hele lichaam te ervaren.

Hart in balans

Het geluid van het Vuur element is lachen. De emotie van Vuur is vreugde, blijdschap of eenvoudiger: tevredenheid. Wanneer het Vuur element in balans is, kan je kan omgaan met de ups en downs in het leven. Iemand met Vuur in balans is vitaal en veerkrachtig. Staat open voor anderen. Toont empathie. Zoekt verbinding en is in staat tot intimiteit.

 

Klachten van vuur

Het klimaat dat bij het element Vuur hoort is Hitte. Als de temperatuur in of buiten het lichaam te hoog oploopt, ongeacht het seizoen, kunnen Hitte klachten ontstaan. Voorbeelden hier van zijn hoofdpijn, constipatie, donkere urine, dorst, koorts en ontstekingen. Hitte en energie van het hart is ook zichtbaar op de tong. Stotteren, snel of juist langzaam praten, niet uit je woorden kunnen komen, kunnen een uiting zijn van een zwakke Hart energie.

 

Vuur heeft het element water nodig om in balans te blijven en andersom. Wanneer er teveel water is dooft het vuur. Andersom kan het ook dat er teveel vuur is en daardoor het water “verdampt”. Dit kan bijvoorbeeld doordat er teveel hitte in het hart vormt. Deze hitte moet worden afgevoerd door de blaas. Hitte in de blaas kan een blaasontsteking veroorzaken.


Vrouwen creëren vaak teveel hitte in het hart doordat ze veel ballen hoog moeten houden voor het gezin en daardoor in tijdsnood komen. Het element vuur staat namelijk ook voor tijd. Tijdsnood geeft hitte in het Hart. Tijd voor dingen nemen is daarom heel belangrijk.

Andere  klachten die regelmatig voorkomen wanneer het Vuur element uit balans zijn:

Slaapproblemen, rusteloosheid, hartkloppingen, hoge bloeddruk, aderverkalking, slecht geheugen, koude handen.

De smaak van het element Vuur is bitter. De kleur die bij dit element hoort is rood. Dit betekent dat alle bittere en rode voedingsmiddelen het Vuur element versterken. Omdat bitter een beweging naar beneden heeft, wordt het geadviseerd bij obstipatie.

Groenten als radicchio, andijvie, witlof, olijf, rode biet, rode kool, veldsla.

Fruit: grapefruit, kweepeer, vlierbes.

Vlees als lam en alle soorten gegrild vlees.

Schapen- en geitenkaas.

Dranken: zwarte en groene thee, koffie, likeur.


Uiteraard geldt voor koffie, likeur maar ook zwarte en groene thee het advies om het met mate te gebruiken. Bittere voeding droogt uit, dus eet en drink dit met mate.

Houdingen waarbij het Vuur element duidelijk voelbaar is, zijn Heart openers:

– Fish

– Camel

– Lying twists

– Cat pulling it’s tail

– Melting heart

Lying twist