Hoe vaak lach je eigenlijk? Hopelijk kan je nu even glimlachen, want lachen doet je goed!

 

– Het maakt je leven prettiger

– Je ziet er aantrekkelijker uit

– Het schijnt dat je er slimmer van wordt

– Het helpt tegen stress 😃

 

Lachen is belangrijk, in het dagelijks leven, maar zeker ook tijdens het beoefenen van Pilates! We doen het voor ons plezier. Misschien vind je het lastig om te lachen als je een Teaser vasthoudt, maar je moet vast glimlachen als je er mee klaar bent. Vooral bij Rolling like a Ball benoem ik vaak in de les dat deelnemers beter kunnen lachen dan boos kijken (wat ze meestal doen…) 

 

Neem nu eens de tijd om te glimlachen. Hoe voelt dat? Denk nu eens aan je buik die glimlacht.

 

Glimlachen met je buik doe je met de spier Transversus Abdominis (TA). Dit is één van de belangrijke kernspieren die essentieel zijn voor een goede houding, goede lichaamsbeweging, ondersteuning van de inwendige organen en een platte buik. Als we de buikspieren trainen zonder de TA erbij te betrekken, doet dat vaak meer kwaad dan goed.

 

Als je net begint met Pilates oefeningen, kan het best lastig zijn om de TA te vinden en te gebruiken. Vooral voor mensen die een buikoperatie hebben gehad of vrouwen die net zijn bevallen, is het lastig contact te maken met de TA. Maar een Pilates-sessie zonder gebruik te maken van de TA levert niet veel op.

 

De TA is de diepst liggende buikspier, hij zit als een koker om je organen. Daaromheen liggen de schuine en rechte buikspieren (Oblique externus Abdominis en Rectus Abdominis, het 6-pack). Als we alleen deze buitenste spieren gebruiken, oefenen we verkeerde druk uit op onze buikorganen. Als je met je handen op de buik een crunch doet, en je voelt onder je vingertoppen je buikspieren uitpuilen, gebruik je de TA niet. Dat kan bijvoorbeeld schadelijk zijn voor het bekkenbodem, de onderkant van de kernspieren van het lichaam.

 

Een slechte buik activering kan je vergelijken met het leegknijpen van een tube. Als je in het midden knijpt, i.p.v. van onder naar boven, kan de inhoud er aan alle kanten uit komen. Als je visualiseert hoe de organen ingepakt zitten in de kernspieren, met de TA als koker in het midden en het bekkenbodem als sluiting aan de onderkant, kan je je voorstellen dat er onnodig druk komt op de bekkenbodemspieren als je de oefeningen uitvoert zonder gebruik te maken van de TA. Het ontbreken van de TA-verbinding is vooral schadelijk voor vrouwen die net zwanger zijn geweest en vaak verslapte bekkenbodemspieren hebben en of een Diastasis Recti, een scheiding in de rechte buikspier.

 

Om contact te maken met je TA en te glimlachen met je buik, helpt het om te visualiseren.

 

Leg je handen op de heupbotten. Probeer de koker om de organen, de TA, te voelen en die een klein beetje kleiner te maken. Visualiseer 5-7 centimeter onder je navel een klein glimlachje. Adem in en aan het einde van de uitademing probeer je de glimlach groter te maken, misschien wel zo groot dat de mondhoeken je vingertoppen raken. Herhaal dit een aantal keren. 

 

Neem af en toe eens vijf minuten de tijd om deze buikglimlach te oefenen. 

Met deze oefening ontwikkel je een diepere verbinding met je lichaam en kan je je lichaam beter uitlijnen. Hiermee kan je kleine veranderingen aanbrengen in oefeningen die je al kent. En vergeet niet ook met je gezicht te glimlachen als je deze oefeningen doet.

 

Je werkt hiermee aan de verbinding tussen lichaam en geest. 

 

Joseph Pilates zei daarover:

 

  ‘Pilates is complete coordination of body, mind and spirit.’