Het Element Hout

In de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt het cyclische proces zoals we die kennen uit de natuur, weergegeven in de 5 Elementen: Hout, Vuur, Metaal, Aarde en Water. Het is een van de pijlers waar de Chinese Geneeskunde op gebaseerd is.

Van groei, naar bloei en rijping, verval en terugtrekken. Daarna begint het proces opnieuw. Het oude is de basis van het nieuwe.

 

In de winter is de energie van de natuur naar binnen gekeerd. De natuur is in winterslaap, in rust van de processen van het afgelopen jaar, in afwachting van een nieuwe cyclus. Het vormeloze Element Water hoort bij de winter.

 

Als de dagen langer en warmer worden, breekt er een nieuwe periode aan. Ook voor de cyclus van de 5 Elementen. Na het Yin van de winter, komt er tijd voor Yang, voor actie en beweging: het Element HOUT.

In de lente voel je de frisheid en zindering van potentie in de lucht hangen. Tijd om plannen die in de winter ontstaan zijn vorm te geven. Het Element Hout staat voor groei, energie en creativiteit. Het is de impuls tot beweging én de beweging zelf. Hout geeft je een doel, een richting en ook de energie voor de uitvoering daarvan. Als je daarin wordt beperkt, ontstaat er frustratie en boosheid. Hout is onstuimig, maar ook licht ontvlambaar. De kracht van de beweging kan omslaan in die van woede.

Bij Hout zie je een beeld van een boom. Stevig verankerd in de aarde met z’n wortels, trotse takken omhoog gericht. Een boom is stevig en flexibel, hij beweegt mee met de wind.

 

Hout hoort bij de levensfase kindertijd: groei, ontwikkeling door spelen, ontdekken. De voorbereiding tot het leven als mens. Overal in geïnteresseerd zijn, maar ook weer snel afgeleid door nieuwe impulsen. We verkennen grenzen en ontwikkelen zelfbewustzijn. Als hiervoor obstakels opduiken, kan de stemming ineens omslaan van speelsheid naar frustratie, woede of zelfs vernielzucht.

 

Woede is de emotie die bij het Element Hout hoort. Woede die soms opgewekt wordt door weerstanden die we tegen komen.

De Lever is het Yin-orgaan dat verbonden is met het Element Hout. In de Chinese geneeskunde ondersteunt de Lever de vrije stroom van bloed en Qi, de ‘levensenergie’. Wanneer onze bewegingen in lichaam en geest soepel verlopen, voel je de vastberadenheid en daadkracht van de Lever.

 

Als het wat minder gaat, kan deze daadkracht en vastberadenheid ‘vastlopen’, en kan dit tot diverse problemen leiden:  veel zuchten, spanningsklachten in het schouder- en nekgebied, hoofdpijn, humeurigheid, frustratie en boosheid.

 

Verbittering, verbolgenheid, ironie en cynisme zijn subtielere vormen van woede, die zich vast kunnen in het lichaam. Deze vormen van ‘koude woede’ kunnen ook een disbalans veroorzaken in de vrije stroom van Qi. Het is van belang voor de gezondheid om boosheid niet te onderdrukken, maar op een gepaste manier te uiten.

 

De Lever wordt ook wel ‘een orgaan met de agenda’ genoemd. De ‘Planner en Controleur’, de ‘Generaal’ die de opdrachten van het Hart organiseert en uitvoert.

 

Iemand met een sterke Hout energie heeft niet veel tijd, weinig geduld en beslist à la minute.

Als je moeite hebt met keuzes, komt dat vaak door verstoringen in de Galblaas, het orgaan dat het Yang-aspect van het Element Hout vertegenwoordigt. Een gezonde Galblaas geeft je moed en initiatief. Je weet je wat je wil en je neemt gemakkelijk beslissingen. Als de energie van dit orgaan verminderd is heb je moeite met kiezen en word je besluiteloos.

 

De Lever en Galblaas werken nauw samen. Samen zorgen zij voor de pezen in het lichaam. Zij zorgen dat je lichaam flexibel blijft en energie (Qi) vrij door je lichaam kan stromen. De geest hoort daar ook bij, de oude Chinezen zien lichaam en geest als één geheel.

Houterige bewegingen en minder flexibel gedrag, iemand die bijvoorbeeld tot vervelends toe blijft mopperen over iets kleins, duidt op blokkades in de Lever (‘star Hout’).

 

Het zintuig dat bij de Lever en het Element Hout hoort zijn de ogen. 

De kleur van het Element Hout is groen.

Iemand met veel kenmerken van het Element Hout: 

Is expansief, gezellig, sociaal, zinnelijk, vruchtbaar, heeft verbeelding, is creatief, idealistisch en meelevend.

– Zoekt uitdagingen en gaat daarin tot het uiterste

– Houdt van druk, presteert goed onder druk

– Kan goed plannen

– Houdt van actie, nieuwe dingen en snelheid

– Wil graag de eerste, de beste en de enige zijn

Iemand met waarbij het Element Hout verzwakt is: 

– Is snel ongeduldig

– Heeft last van opvliegende emoties, onverdraagzaamheid (´kort lontje’)

– Is impulsief of juist heel erg gedisciplineerd, toegeeflijk of juist geneigd tot wegcijferen van zichzelf

– Verliest snel de moed bij tegenslag

– Heeft regelmatig een opgeblazen of ongemakkelijk gevoel in de buik

– Heeft last van de ogen, branderig, tranend of droog

– Heeft vaak hoofdpijn (zijkant hoofd), snel hoge bloeddruk of zenuwachtigheid

– Heeft de neiging stimulerende middelen of alcohol te gebruiken

 

Wat te doen om het Hout Element | Lever te versterken:

 – Bij het Element Hout en de lever hoort de smaak ‘zuur’. Zure smaak ‘reist’ naar de lever. Bij veel spanning kan het helpen om regelmatig wat zuurs te eten; appel evt. met citroen, grapefruit, augurk etc. Let wel: te veel aan zuur kan een negatief effect hebben op de spijsvertering.

– Wees matig met alcohol, koffie, chocolade, suiker, koolzuurhoudende dranken en vermijd oliën en vetten.

– De lever houdt van alle groene groenten: broccoli, paksoi, spinazie, waterkers, etc. Hoe meer hoe beter. Ook van bittere bladsla, rucola en witlof wordt de lever blij.

– De lever is bijzonder gevoelig voor tocht, vooral bij de nek komt tocht het lichaam binnen. Als je tochtgevoelig bent of snel verkouden wordt, bedek dan dit gebied.

– De lente is een goede tijd om de lever te reinigen.

– De lever houdt van beweging. Beweging vanuit ontspanning, waarbij gewerkt wordt aan souplesse. Denk aan dansen en Oosterse bewegingsvormen als Tai Chi, Qigong en yoga.

– Ga op tijd naar bed en slaap 7- 8 uur.

 

Yin yogahoudingen die een positief effect hebben op verstoringen in de lever- en galblaas meridiaan zijn:

  • Toe squat
  • Square pose
  • Frog pose
  • Butterfly pose
  • Shoelace
Shoelace