In ons dagelijks leven besteden we vaak veel aandacht aan het welzijn van ons hart, onze longen en ons spijsverteringssysteem, maar er is een essentieel systeem dat soms over het hoofd wordt gezien: het lymfestelsel. Het lymfestelsel speelt een cruciale rol in ons immuunsysteem en helpt bij het afvoeren van toxines en afvalstoffen uit ons lichaam.

Het immuun- en lymfatische systeem zijn twee nauw verwante orgaansystemen die verschillende fysiologische functies delen.

Het immuunsysteem

Het immuunsysteem is het beschermingssysteem van ons lichaam tegen schadelijke virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere ziekteverwekkers.

Het immuunsysteem probeert deze schadelijke stoffen uit het lichaam te houden en valt degenen aan die erin slagen het lichaam binnen te dringen.

Het lymfestelsel

Het lymfestelsel is een complex netwerk van lymfevaten en lymfeklieren dat een vitale rol speelt bij het handhaven van de gezondheid van ons lichaam.

Anders dan je bloedvatenstelsel is je lymfestelsel puur een afvoerend systeem. Het systeem transporteert lymfe of lymfevocht vanuit de weefsels naar de bloedbaan. Lymfevocht is een vloeistof die sterk lijkt op bloed, maar zonder rode bloedcellen, waardoor het de rode kleur van bloed mist. Het is een kleurloze eiwitrijke stroperige vloeistof, die essentiële witte bloedcellen bevat en bevindt zich door het hele lichaam.

Het lymfestelsel fungeert als een soort afvalophaaldienst. De afvalstoffen en schadelijke stoffen als abnormale cellen of ziekteverwekkers, worden uit de weefsels oppikt en door het vatenstelsel naar de lymfeklieren transporteert. Daar  wordt het gefilterd.

Op de plaatsen waar meerdere lymfevaten kruisen, liggen de zogenaamde lymfeklieren, ook wel lymfeknopen genoemd. 

Lymfeklieren bevinden zich vooral in de volgende gebieden: De nek, oksels, liezen, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achter in de buikholte.

 

Als het lymfevocht minstens één lymfeklier is gepasseerd, komt het weer in de bloedbaan terecht.

Het lymfestelsel transporteert ook vetzuren van de darmen naar de bloedsomloop.

Klachten

Klachten die kunnen ontstaan bij een slechte doorstroming van lymfe zijn: buikvet, cellulitis, toenemende allergieën en gevoeligheden, gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatiekrampen, spierpijn, en gevoelige borsten.

Hoe Pilates kan helpen

Het lymfestelsel heeft, in tegenstelling tot de bloedsomloop, geen pomp zoals het hart, wat de vloeistoffen doet stromen. Lymfevaten hebben eigen kleine spiertjes die “pompend” werken. Door deze pompende werking wordt het lymfevocht als het ware vooruit geduwd. Door klepjes in de lymfevaten wordt voorkomen dat de lymfe weer terugstroomt. Deze pompende werking wordt gestimuleerd door: beweging!

Zachte, precieze vormen van lichaamsbeweging zoals Pilates, waarbij ademhaling en fysieke bewegingen worden gecombineerd, stimuleren het lymfestelsel om gifstoffen efficiënt uit onze cellen te verwijderen.

Een goede ademhaling voorziet ons bloed van meer zuurstof en stimuleert het lymfestelsel. Het resultaat is dat we antigenen, een molecuul dat zich bevindt aan het oppervlak van een pathogeen (een virus of bacterie) kunnen bestrijden, omdat ons immuunsysteem gezond is en gifstoffen efficiënter worden verwerkt.

Mat oefeningen als o.a.: The 100, Swan Dive, Dart, Swimming, Leg circles, Leg Pull, Arm Arcs, The Twist, The Saw, Bridging & Scarecrow stimuleren het Lymfe stelsel.

 

Hoe ons Lymfestelsel te ondersteunen

  1. Hydratatie

Voldoende water drinken is essentieel voor een gezond lymfestelsel. Water helpt bij het verdunnen van lymfe en zorgt voor een gemakkelijke doorstroming door het hele lichaam.

2. Beweeg Regelmatig

Lichaamsbeweging is een krachtige manier om de circulatie van lymfe te bevorderen. Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, zwemmen, Pilates en yoga, kan de stroom van lymfe verbeteren.

3.  Naar de sauna

Door te zweten reinig en ontgift je je lichaam en help je de gezondheid van je lymfestelsel.

4. Gezonde Voeding

Een uitgebalanceerd dieet met veel groenten en fruit voorziet het lichaam van belangrijke voedingsstoffen en antioxidanten die het lymfestelsel ondersteunen.

  1. Borstelen

Droogborstelen is een eenvoudige techniek waarbij je zachtjes je huid borstelt met een droge borstel. Dit kan de lymfecirculatie stimuleren en de ontgifting ondersteunen.

  1. Massage

Een massage verbetert de bloedcirculatie en bevordert de lymfestroom. Een bekende manier van masseren is de zogenaamde manuele lymfedrainage.

Wat beter niet doen

– Vermijd langdurig zitten of staan, aangezien dit de lymfecirculatie kan belemmeren.

– Beperk het dragen van strakke kleding, omdat dit de natuurlijke stroom van lymfe kan belemmeren.

– Roken en overmatig alcoholgebruik kunnen schadelijk zijn voor het lymfestelsel, dus probeer deze gewoonten te verminderen of te vermijden.

Conclusie

Het onderhouden van een gezond lymfestelsel is essentieel voor onze algehele gezondheid en welzijn. Door bewuste keuzes te maken in onze levensstijl, zoals het aannemen van gezonde gewoonten, kunnen we een positieve invloed uitoefenen op de gezondheid van ons lymfestelsel en daarmee op ons immuunsysteem.

Het beoefenen van Pilates helpt daarbij.

Bronnen, o.a.:

 https://www.innerbody.com/image/lympov.html

https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/lymfestelsel/item45081

https://overgang.info/lymfestelsel-het-zuiveringssysteem-van-je-lichaam/

6 manieren om je lymfesysteem te reinigen