De Magic Circle, ook bekend als de Pilates Ring, is misschien wel een van de meest briljante Pilates-accessoires. Hij kan je helpen of juist uitdaging toevoegen bij verschillende Pilates-oefeningen. 

Er is een mooi verhaal dat Joseph Pilates bedacht dat de metalen ringen rond houten bier vaten (Duitsers houden van bier…) uitstekende hulpmiddelen waren voor zijn bewegingsmethode, die hijzelf “Contrology” noemde. Tegenwoordig zijn Magic Circles vaak gemaakt van staal omhuld met zacht rubber, voorzien van twee gevoerde handvatten aan tegenovergestelde kanten van de ring. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en weerstandsniveaus, afhankelijk van de materialen.

Werken met de Magic Circle is voor instructeurs interessant om het werk afwisselend te houden, en voor studenten om nieuwe verbindingen in het lichaam te ontdekken. Pilates-apparatuur zoals de Reformer of Trapeze Table (ook wel de Cadillac genoemd) gebruiken spiraalveren om weerstand te creëren. In sommige oefeningen bieden de veren ondersteuning, waardoor een oefening toegankelijker wordt. De veren kunnen ook een uitdaging toe voegen. De flexibele vorm van de Magic Circle werkt op dezelfde manier.


Uitdaging

Door de Circle tussen de binnenste dijen of enkels te plaatsen, of tussen de uitgestrekte vingers van elke hand, creëer je meer spierbetrokkenheid. Het omarmen van de cirkel versterkt het gevoel van het naar het midden trekken van beide zijden van het lichaam, ook wel bekend als “Centering,” een van de zes principes van Pilates. Of knijp de Circle naar binnen tussen de dijbenen bij Bridging of de Hundred. Pilates staat bekend als een full-body oefensysteem, en deze variaties dragen bij aan dit concept. Een veelgehoorde aanwijzing bij deze oefeningen is: “Stel je voor dat je de cirkel kunt breken.”

Het gebruik van de Circle op deze manier helpt ook bij het aanleren van Pilates-ademhaling, omdat het uitzetten en afvlakken van de Circle een visuele herinnering is van het opblazen en samentrekken van het buikgebied bij elke ademhaling.

Het plaatsen van de handvatten van de Circle aan de buitenkant van de enkels of dijbenen vergemakkelijkt abductie, of de beweging van het wegtrekken van het midden. Denk bijvoorbeeld aan zijwaartse beenoefeningen waarbij de onderste enkel rust aan de binnenkant van de Circle en de enkel van het werkende been omhoog drukt in de cirkel.


Ondersteuning

De Circle heeft ook een zachtere kant. Als je nieuw bent in Pilates of wat hulp nodig hebt bij bepaalde oefeningen, kan de Circle je ondersteunen. Bijvoorbeeld bij de Chest lift, waarbij het hoofd en de schouders van de vloer komen. Deze oefening kan uitdagend zijn voor beginners. Je kunt een van de handvatten van de Circle gebruiken als kommetje voor de achterkant van het hoofd. Met beide handen duw je in het handvat wat nu boven je is, en je hebt zowel hulp voor het hoofd en de nek als wat extra armwerk. Deze truc is handig bij de Hundred en de Series of Five, onder andere oefeningen die in een Chest Lift gedaan worden.

Push-Ups zijn een van de meest effectieve full-body oefeningen, en ze maken deel uit van de originele 34 Mat-oefeningen die Joseph Pilates opnam in zijn boek “Return to Life.” Het laten zakken van de knieën naar de mat is een manier om ze toegankelijker te maken, maar dat geldt ook voor het gebruik van een Circle. Je kunt bijvoorbeeld een handvat van de Circle verticaal op het borstbeen plaatsen (dat wil zeggen, de plek tussen de borsten). Het andere handvat rust op de vloer of mat. Probeer nu je Push-Up met de benen lang uitgestrekt achter je of met de knieën op de grond. De Circle neemt wat gewicht van je borst en armen weg. De potentiële wiebeligheid van de Circle onder je is ook een goede herinnering om met controle en precisie te bewegen, wat ook weer belangrijke Pilates-principes zijn. Als je beter wordt in Push-Ups met de Circle, kun je hem weg laten.


Stretchen

De Magic Circle kan worden gebruikt als een soort yoga-riem, waardoor het een handig hulpmiddel is voor verschillende stretchoefeningen. Het handvat biedt een comfortabel plekje voor de boog van de voet, als je op je rug ligt, met één been recht omhoog gestrekt. Trek je been met de ring boven je borst, of laat hem naar de zijkant naar beneden zakken. Heerlijk om de hamstrings te stretchen. Zeker als je veel tijd zittend doorbrengt of als je rugklachten hebt een goed idee.