Jarenlang heb ik gewerkt als ontwerper. Dat betekent dat ik dagen lang achter de computer zat te werken. Tekenen en uitwerken van schetsen en ideeën vond ik het leukste wat er was. Natuurlijk had ik stijve spieren en last van mijn rug. Natuurlijk lag ik ’s ochtends om vijf uur alweer te denken aan wat ik allemaal nog moest. Dit had vrijwel iedereen om mij heen! De bedrijven waar ik voor werkte, het werk en de sfeer was super leuk, we verzetten bergen. Gaan met die banaan!

Misschien herken je dit wel?

 

Ongelooflijk eigenlijk! De signalen die je lichaam geeft zijn er niet voor niks.

Gelukkig heb ik geluisterd en ben niet te lang doorgegaan in deze versnelling.
Nu ik mijn leven een andere richting heb gegeven, waar Pilates de rode draad geworden is, heb ik zo veel tips en tricks geleerd om, naast rust nemen, goed voor je lichaam te zorgen en stress buiten het lijf te houden. Ook als je bergen moet verzetten. Die had ik graag eerder willen weten! Daarom wil ik mijn kennis graag delen.

Downward facing dog

De yogahouding ‘Downward facing dog’ of ‘Neerkijkende hond’ wordt in Pilates-lessen ook vaak gebruikt. Het is één van mijn favoriete houdingen. Hij lijkt heel gemakkelijk, tot dat je er een tijdje instaat… Je hebt behoorlijk wat (wils-)kracht en flexibiliteit nodig voor deze houding.

 

Je stretcht je rug, schouders, armen en benen en opent de borstkas. De rug wordt zo recht mogelijk gemaakt, met het staartbeen omhoog.
 
Deze houding helpt tegen hoofdpijn, slapeloosheid, sommige soorten rugpijn, stress en verbetert de weerstand.
Ook werkt deze Neerkijkende Hond opwekkend en geeft nieuwe energie.
 
Omdat je ondersteboven staat, draagt de Neerkijkende hond bij aan een betere bloedsomloop. Het hart hoeft niet zo hart te pompen. Gifstoffen in je lichaam worden beter verwerkt en de bloeddruk optimaliseert. Doordat er meer bloed naar het hoofd stroomt, helpt deze houding tegen hoofdpijn. 
 
De spieren in de buik en rug worden aangespannen, dat heeft een positieve invloed op het spijsverteringskanaal. De houding zorgt ervoor dat je lichaam beter voedsel kan verteren en je stoelgang verbetert.
 
Er ontstaat ruimte in het borst en schoudergebied, waardoor je dieper kunt ademen. Een diepere ademhaling zorgt voor een diepere ontspanning. En er is zoveel om je aandacht op te focussen, dat er weinig ruimte is voor gedachtes om af te dwalen. Je kijkt naar je navel, dus je keert echt naar binnen. 

 

-Kom op handen en knieën, handen recht onder de schouders, knieën recht onder de heupen. 

-Krul je tenen op de grond en duw op een uitademing de billen omhoog en naar achteren, zodat je zitbotjes omhoog reiken.
-Maak je rug lang, trek je rug niet hol.
-Duw je hielen naar de mat, ze hoeven niet per sè de mat te raken.

-Strek je armen en je benen, je hoofd is tussen je armen. Duw je handen van je af, je schouders richting je heupen, ze zijn laag.


Als je het lastig vindt om je benen te strekken, houd ze dan licht gebogen. Probeer elke keer dat je deze oefening doet de benen meer te strekken.
Blijf één tot drie minuten in deze houding. 

 

Als je een vervelende druk op de schouders voelt, zet dan de handen breder dan de schouders. Je kan ook de handen een beetje naar buiten draaien.  

"De hond staat symbool voor trouw, loyaliteit, bescherming, vrijgevigheid, vriendschap, intuïtie en enthousiasme. Dus blijf vooral lachen en kwispelen in de houding en bewaak je eigen grenzen."

Fijne dag verder!