De herfst met de vallende bladeren geeft aan dat het een periode is van loslaten. Van de vrolijke naar buiten gerichte zomer energie keren we langzaamaan naar binnen. Tijd om te onderzoeken wat er in ons leeft en om aandacht vraagt. Wat niet meer nodig is kan losgelaten worden.

In ons lichaam doen onder andere onze longen dat. Ze verversen continue onze energie en laten los wat niet langer bruikbaar is. In de herfst zijn onze longen en luchtwegen vaak gevoelig. Een mooie tijd om de longen extra aandacht te geven en te versterken. 

Een van de beste manieren om je longen te versterken is door diep te ademen. Het klinkt eenvoudig, maar veel mensen ademen helemaal niet diep. Dit heeft zijn effect op bijvoorbeeld je geheugen, energie-level en immuunsysteem.

Een goede manier om de longen te versterken is door te wandelen, in de frisse, schone herfst lucht. En dat is een feestje nu, met de schitterende herfstkleuren om je heen!

Er zijn ook eenvoudige ademhalingsoefeningen die je kunt doen. Hieronder eentje voor meer energie, en eentje voor minder.


Begin met het observeren je ademhaling. 

Concentreer je op je neus, daar komt de lucht die je inademt naar binnen en gaat het weer naar buiten.

Observeer elke in- en uitademing. 

Als je met je gedachten afdwaalt is dat niet erg, breng de focus gewoon weer terug naar je neus en je ademhaling. Probeer de ademhaling alleen te obser- veren, beïnvloed deze niet. 

Je kunt met een stopwatch checken hoe- veel ademhalingen per minuut je doet.
In rust zou 6 -8 ademhalingen per minuut voldoende moeten zijn. 


 

 

Downer: verlengen van de ademhaling. 

Adem rustig in door je neus, uit door je mond. Maak een tuitje van je mond, waar je rustig door uitademt.


-Haal kort door je neus je adem in.
-Hou je adem even vast.
-Adem heel langzaam uit door je mond.


Je kunt proberen de uitademing twee keer zo langzaam te maken als je inade- ming. Bouw het rustig op als het niet lukt. Als het goed gaat zet je buik een beetje uit als je inademt. Je middenrif gaat bij een inademing naar beneden, waardoor de longen zich vol kunnen zuigen met lucht. Voor een uitademing hoef je eigenlijk niets te doen. Veel mensen hebben de neiging om hun uitademing ergens vast te houden. Probeer het los te laten.
Loslaten van ademhaling betekent ook vaak loslaten van spannnigen. Spanningen die vaak ontstaan door een emotie die je niet wilde of kon toelaten. 

Dit kan je doen in elke stressvolle situatie.

 

Upper: Nadi Shodhana of “Alternatieve neusademhaling”

Deze ademhaling zorgt voor kalmte en balans en brengt de linkerkant en de rechterkant van je hersenen samen. Begin in een comfortabele houding. Check of je schouders ontspannen zijn, je kaken en spieren rondom je ogen.

Houd met je rechterduim je rechterneusgat dicht en adem diep in door je linkerneusgat. Op het hoogtepunt van je ademhaling sluit je je linkerneusgat met je ringvinger en adem je uit door je rechterneusgat. Wissel nu van kant:, adem in door je rechterneusgat, hou deze dicht met je rechterduim en adem uit door je linkerneusgat. Herhaal dit 5-6 keer, en haal weer op jouw natuurlijke manier adem.

Dit kan je op elk moment van de dag doen wanneer je weer even energie nodig hebt of moet focussen.  Dus niet voordat je naar bed gaat, want door deze oefening word je juist wakker.