Omdat ik de 5-elementen uit de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruik in mijn Yin- en Chilates-lessen heb ik daar een aantal blogs over geschreven.

Het element Water

 

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde is het element Water verbonden aan de winter. De bomen en planten hebben hun energie naar binnen terug getrokken. De natuur is in winterslaap. In rust, in afwachting wat komen gaat. Dat is een goed voorbeeld voor de mens. Om rust te nemen na inspanning en activiteiten. Dan bouw je weer kracht op voor de volgende inspanning. Voor sporters is dat heel gewoon, veel andere mensen hebben daar niet zoveel aandacht voor.

In de winter is er minder zonlicht, meer duisternis en kou. De energie van het element Water is naar binnen gekeerd, naar beneden en is maximaal yin. Ook emoties trekken zich dieper het lichaam in.

 


Het leven op aarde is ontstaan vanuit water.

Ook wij mensen worden geboren vanuit vruchtwater.


We gebruiken water om ons te voeden, te reinigen en tijdens rituelen.


Water is vormeloos, het voegt zich naar de omgeving. Het kiest de kortste weg. Water is vloeibaar en wil graag bewegen. In stilstaand water is er kans op vertroebeling en vervuiling.

Water heeft verschillende gedaantes: het kan vloeibaar zijn, verdampen, hard worden als het bevriest. Water heeft geen eigen kleur. Het weerspiegeld de kleuren uit zijn omgeving. Het element Water staat symbool voor onze emoties en gevoelens, soms grillig en ongrijpbaar.

 

Water kan een kabbelend beekje zijn, of ons koesteren als een heerlijk warm bad. Maar water heeft ook een donkere kant. Het kan een vernietigende werking hebben in de vorm van een tsunami, een woeste rivier en overstromingen. Water en tijd zijn een sterke combinatie; water en tijd kunnen rotsen doen slijten.

De emotie bij het Element Water is Angst. Angst beschermt ons, het zet ons oerinstinct in werking. Het kan ons lichaam in een oogwenk in opperste staat van paraatheid brengen, om te vechten of te vluchten. Het is een beschermmechanisme wat in ons DNA zit. Een teveel hiervan werkt ons tegen: wantrouwen, fobieën en paranoïde gedachten kunnen ons afzonderen en depressieve gevoelens veroorzaken. Waardoor je het gevoel kan hebben alsof je onder water leeft.

 

In ons lichaam is het element Water verbonden met de energie van de Nieren en Blaas. De energie van de Nieren helpt bij het voelen en erkennen van angsten. De energie van de Blaas helpt bij het loslaten hiervan. Het element Water is verbonden met wilskracht en helpt bij je overgeven aan de richting waarop het leven gaat (met de stroom mee).

 

Als het water element uit balans is kunnen er klachten zijn als:

Vermoeidheid, uitputting, burnout, depressie, angst, lage rugpijn, incontinentie van urine, bedplassen (ook bij kinderen) en een laag libido.

 

Als de energie van het Water in balans is, heb je zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen, aanpassingsvermogen en standvastigheid. Je hebt een doel en richting in je leven, waar je op af gaat.  Mensen met veel eigenschappen van het element Water zijn zorgzaam en brengen mensen samen. Ze zijn flexibel en staan open voor anderen. Ze vertrouwen op zichzelf en hun aanpassingsvermogen, waardoor er altijd wel een weg te vinden is.

Daarbij nemen ze voldoende rust zodat er genoeg energie aanwezig is voor volgende fases die komen gaan.

 

In onze wereld is alles gebaseerd op verandering. Dag verandert in nacht en weer in dag. De zomer gaat over in de herfst en door naar winter en lente. Een baby groeit uit tot een kind en verder tot een volwassene. Relaties veranderen van oppervlakkig naar diep, en soms weer terug. Wat bijzonder is kan gewoon worden en wat gewoon is wordt soms weer bijzonder.

 

Dat alles verandert is de enige zekerheid die we hebben in dit leven. Weerstand bieden aan de beweging van het leven is als roeien tegen de stroom in: je kunt het een tijdje volhouden, maar uiteindelijk zal je je aan de stroming over moeten geven. Loslaten en je overgeven met de wetenschap dat de richting van de stroom altijd naar iets groters leidt, geeft je rust en kalmte. Meebewegen en vertrouwen zonder angst en frustratie geeft harmonie en balans.

 

Om het lichaam tegen kou te beschermen is er energie (chi) en warmte (yang) nodig. In het westen noemen we dit onze afweer. Dit kunnen we creëren door beweging en door middel van voeding.

De kleur die bij het Water element hoort is blauw tot zwart. Veel donkere voedingsmiddelen sterken het Water element en de energie van de Nieren en Blaas. Daarnaast zijn het van nature zoute voedingsmiddelen die het element te sterken. 

 

Voedingsmiddelen die het Water element versterken zijn:

Granen: haver, rijst

Groenten: algen, zeewier, kombu, nori, wakame

Peulvruchten: alle boonsoorten en peulvruchten als sojabonen, erwten, linzen, tuinbonen

Vlees/vis: aal, ansjovis, baars, forel, garnaal, inktvis, kabeljauw, kaviaar, karper, krab, langoest, mossel, oester, schol, tonijn, zalm, zeekreeft, 
alle gerookte vissoorten

Kruiden/specerijen: Agar-agar, miso, sojasaus, zout

Drinken: mineraalwater, het liefst op kamer temperatuur

Verder is het goed om aandacht te geven aan:

Rust, meditatie, yoga, qi gong en tai chi.

Gemberkompressen kunnen fijn zijn in de herfst en winter. Het zijn warme kompressen gedrenkt in gemberwater. Ze kunnen bijvoorbeeld op de rug worden gelegd waardoor de warmte in het lichaam trekt.

Yin Yoga-poses die goed zijn voor de Water energie in het lichaam zijn: 

 

– Caterpillar

– Supported Bridge

– Half Butterfly

– Sfinx 

– Happy baby 

– Child Pose

 

 

 

 

 

Of doe de QiGong oefening voor het element Water.

Caterpillar
Masaru Emoto was een Japans onderzoeker die vooral bekend is door zijn omstreden onderzoek naar het vermeende geheugeneffect van water en energetische eigenschappen ervan. Hij vroor watermonsters in die tevoren waren blootgesteld aan negatieve of positieve woorden, gedachten, emoties of verschillende soorten muziek. Daarna maakte hij foto's van de waterkristallen en stelde vast dat de positief beïnvloede watermonsters mooie en perfect gevormde kristallen opleveren, terwijl negatieve woorden, gedachten en emoties resulteren in lelijke, misvormde kristallen. Aangezien de wereld en wijzelf voor zeventig procent uit water bestaan, hebben we met deze eigenschap van water de sleutel in handen om grote veranderingen te bewerkstelligen, zowel op persoonlijk vlak als op collectief en mondiaal niveau, stelde hij.